Language
destinations

Zagreb

Savršeno odredište za vikend za ljubitelje kupovine i kulture

Otkrijte Zagreb

Glavni i najveći grad Hrvatske, Zagreb je političko, trgovačko, obrazovno i kulturno središte Hrvatske. Zagreb je također užurbano čvorište za cestovni i željeznički promet između država u regiji, gdje se spajaju autobusne rute između Budimpešte, Beča, Ljubljane, Beograda i naravno hrvatske obale. Nema ničega boljega od šetnje užurbanim ulicama punim uličnih izvođača i umjetnika, a brojni parkovi i fontane donose hlade i osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Neovisno o tome dolazite li u grad kao turist, putujete li poslom ili ako se vaš boravak produži na dulje vrijeme, Zagreb će zarobiti vaše srce.

Što raditi

Muzeji

Brojni zagrebački muzeji odražavaju povijest, umjetnost i kulturu ne samo Zagreba i Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Za ljubitelje povijesti Arheološki muzej i Etnografski muzej savršeni su izbor, a osobama koje žele naučiti više o zagrebačkoj povijesti Muzej grada Zagreba mogao bi biti zanimljiv. Brojne umjetničke galerije i muzeji, poput Moderne galerije, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Mimara itd., pružaju utočište umjetničkim dušama. Osobe koje najviše od svega cijene sentimentalnost uživat će u Muzeju prekinutih veza: bogate priče o naizgled bezvrijednim predmetima nasmijat će vas ili rasplakati, a možda i oboje, ali sigurno ćete zbog posjeta malo više cijeniti osobe u svome životu.

Događaji

U Zagrebu se festivali održavaju cijele godine. Neovisno o vremenu godine uvijek se nešto događa. Ako dođete u Zagreb zimi, brojni događaji oko Adventa osvojit će vaša osjetila – od štandova s hranom na svakom kutu i dobre glazbe koja svira sa zvučnika na gradskim trgovima, do svjetlucavih božićnih žaruljica koje vise posvuda. Čak i ako propustite priliku boraviti u Zagrebu tijekom Adventa, nemojte se bojati dosade, mnogi glazbeni festivali sigurno će privući vašu pozornost.

Za ljubitelje znanstvene fantastike i fantasyja, Sferakon i InfoGamer raj su na zemlji. Događaji traju oko tri dana, i ugošćuju razna predavanja o popularnim serijalima, a imaju i društvene igre i LARP-ove (igra igranja uloga uživo).

Izvedbene umjetnosti

Ako volite kazalište i klasičnu glazbu, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i koncertna dvorana Vatroslav Lisinski mogli bi vam se svidjeti. Ako tražite kazališnu predstavu prikladnu za djecu, provjerite manja kazališta kao što je Kazalište lutaka. Ako ste filmofil, imat ćete priliku posjetiti Svjetski festival animiranog filma Animafest koji se održava u Zagrebu na parne godine.

Vjerske znamenitosti

Kao regionalni vjerski centar Zagreb skriva mnoge vjerske spomenike. Ako ste katolik ili vas samo zanima katolička povijest, Zagrebačka katedrala dobar je početak vašeg putovanja. Prekrasni gotički interijer i eksterijer očaravaju svakoga tko digne pogled. Crjepovi krova crkve svetog Marka položeni su tako da prikazuju grb Zagreba i Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, a arhitektura bazilike Presvetog Srca Isusova oduzima dah.

Vrtovi

Prošetajte kroz zoološki vrt i uživajte u zvukovima prirode mnogih životinja, npr. lemura, pčela i riba, koje žive u nastambama što sličnijima onima u divljini. Gledajte grabežljivce kako mirno žive uz svoj plijen i uživajte u ljepoti rijetkih i ugroženih biljaka.

Ako su vam biljke draže od životinja, Botanički vrt u Zagrebu pravo je mjesto za vas. Ponesite bilježnicu za crtanje ili slikarski stalak i namjestite se u vrtu dok se niz cvijeća i biljaka lagano njiše na povjetarcu ili sjednite na klupicu i uživajte u očaravajućim mirisima.

Najbolji restorani

Zagrebački restorani nemaju u ponudi samo nacionalnu hranu poput štrukli i kremšnita, već nude i međunarodna jela. Ako želite jesti kao lokalci, probajte ćevape ili sarmu u restoranu Pri zvoncu, , ali ako vas više zanima fine dining, Dubravkin put pravo je mjesto za vas.

Najbolja mjesta za spavanje

Zagreb nudi cijeli niz različitih smještaja, od prekrasnih hotela do obiteljskih pansiona i kampirališta – to je grad krojen za svačije potrebe.

Hostel

Main Square Hostel nalazi se u centru Zagreba, samo 20 metara od Trga bana jelačića. Ovaj moderni hostel nudi krevete u spavaonici i sobe s vlastitom kupaonicom s besplatnim pristupom Wi-Fi mreži i zajedničkom salonu.

VIŠE O HOSTELU

B&B

U Zagrebu na 100 metara od Cvjetnog trga B&B Cool Centre Zagreb ima sobe s klimatizacijom. Na idealnom mjestu u Donjem gradu, ovaj pansion je na 2 minute hoda od Arheološkog muzeja i 3 minute hoda od Trga bana Jelačića.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

U samome srcu Zagreba na glavnom zagrebačkom trgu smjestio se hotel Dubrovnik koji ima tradiciju iz 1929. U ponudi ima renovirane sobe i apartmane s klasičnim uređenjem i modernim sadržajima. Dostupni su vrhunski sustav internetske televizije, poslovni centar, teretana, bar, restoran i besplatni Wi-Fi.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Nakon dolaska nećete imati problema s dolaskom do hotela ili apartmana. Na Autobusnom kolodvoru Zagreb nalaze se stanice za taksije kao i stanice javnog prijevoza. Ako ne želite zapeti u prometu, tramvaj je najbolja opcija – kartu i osnovne informacije o tramvajima je lako razumjeti.

Zagreb je stvoren za šetnje, ali je i grad sa zanimljivim rutama za vožnju bicikla. Možete unajmiti bicikl na dan ako želite biti brži i još ići gdje se pješaci mogu kretati, ili sjednite na rikšu i pustite da vas voze.

Pojedinačne karte za jednu zonu koštaju od 4 do 6 kuna, ovisno gdje ih kupujete. Također možete kupiti kartu za 24 sata, za 3 dana, za 7 dana, za 15 dana i za 30 dana.

Autobusne rute od i do Zagreba

Rute Stanice
Od Budimpešte do Zagreba Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Bratislave do Zagreba Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Münchena do Zagreba Munchen – Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Od Zagreba do Budimpešte Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest
Od Zagreba do Bratislave Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava
Od Zagreba do Münchena Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava – Vienna APT – Vienna – Linz – Munchen