Language
destinations

Pula

Tri tisuće godina u prošlosti

Otkrijte Pula

Najveći grad istarskog poluotoka ima povijest staru 3000 godine i raznolike atrakcije za ljubitelje kulture. Ulice Pule ukrašene su antičkim spomenicima koji su podsjetnici na veličanstvenost Rimskog Carstva. Izgubite se u prošlosti dok hodate živim ulicama sa sladoledom u ruci. Posjetite zaštićene pulske plaže na vruće ljetne dane i plivajte u bistrom Jadranskom moru. Ovaj grad ukrast će vaše srce i zaigrati vašu maštu.

Što raditi

Muzeji

Istarska županija najpoznatija je po izuzetnom maslinovom ulju, pa ima smisla da Pula ima muzej posvećen baš toj namirnici. Ako želite saznati više o tome zašto je istarsko maslinovo ulje najbolje u cijeloj Hrvatskoj, posjetite muzej Olei Histriae. Za ljubitelje povijesti i osobe koje bi htjele saznati više o Jadranskom moru savršeni su Arheološki muzej Istre i Povijesni i pomorski muzej Istre. Muzej suvremene umjetnosti u Istri donosi dašak mladosti u ovaj stari grad, ali ako tražite nešto drugačije i bliže vama, posjetite Memo muzej svakodnevnice.

Događaji

U Puli se održavaju mnogi događaji tijekom godine, kako glazbeni, tako i obrazovni ili opuštajući. Za ljubitelje velikih zabava, festivali Dimensions i Outlook koji se održavaju u rujnu dobra su prilika za ludiranje i opuštanje od stresa svakodnevnog života. Ako se nađete u Puli prije ili poslije rujna i još želite tulumariti, Uljanik je izvrsno mjesto za vas. To je glavna zabavna lokacija u Puli još od 1965., gdje razni DJ-i dolaze skoro svaki vikend, a nudi pristupačne cijene izlazaka svojim redovitim gostima željnima zabave. Rojc je savršeno mjesto za ljubitelje alternative. Izgubite se u ovoj bivšoj školi austrougarske vojske u brojnim izložbama, filmovima, razgovorima i konferencijama, s točnom dozom glazbe koja će vas pratiti posvuda.

Povijesne zgrade

Naravno da svi posjetitelji Pule moraju posjetiti antički rimski amfiteatar, koji je bolje poznat kao Pulska arena. Nekoć mjesto epskih gladijatorskih borbi, danas je to lokacija za mnoge različite događaje, kao što su Pulski filmski festival, razni koncerti, opera, balet i sportska natjecanja. Ako ste u Puli tijekom ljeta i želite iskusiti kako je to bilo gledati gladijatorske borbe, obavezno posjetite Arenu jer se u njoj odvijaju gladijatorske borbe svaki tjedan tijekom ljetnih mjeseci. Ljubitelji antičke rimske mitologije cijenit će stari rimski Forum u Puli. Augustov hram i dalje stoji na glavnom trgu gradskog povijesnog centra uz gradsku vijećnicu. Kao i većina starih gradova, i Pula ima tvrđavu. Popnite se na kaštel i uživajte u krasnom pogledu na povijesni centar s jedne strane i na dizalice obližnjeg brodogradilišta s druge strane. Za vjerske putnike misa u Pulskoj katedrali je savršena. Izgrađena je na mjestu gdje su se kršćani skupljali za vrijeme progona. Pogledajte stare mozaike prije nego što dignete pogled u nebesa.

Akvarij

Za razliku od većine hrvatskih akvarija koji su strogo staromodni, pulski akvarij ima misiju spasiti ugroženu morsku kornjaču. Akvarij koji se nalazi u tvrđavi iz habsburškog doba u Verdueli pruža vam priliku da otkrijete lokalni morski život i pomognete životinjama koje to najviše trebaju.

Najbolji restorani

Istra je najpoznatija po maslinama i mediteranskoj kuhinji. Ako vas zanima dobra lokalna hrana uz prihvatljivu cijenu, posjetite Vodnjanku, a ako preferirate luksuz, Milan je savršeno mjesto za vas.

Najbolja mjesta za spavanje

Pula nudi cijeli niz različitih smještaja, od prekrasnih hotela do obiteljskih pansiona i kampirališta – morate samo znati gdje želite boraviti u ovom prekrasnom gradu.

Hostel

Pulski hostel Ljiljana 1,3 km udaljen od pulske Arene ima sobe s besplatnim pristupom Wi-Fi mreži. Objekt se nalazi blizu Arheološkog muzeja u Puli, Istarskog muzeja suvremene umjetnosti i Herkulovih vrata. Znamenitosti na ovom području uključuju Povijesni muzej Istre, udaljen 1,3 km i Pulsku katedralu, koja se nalazi 1,4 km od objekta.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Potpuno obnovljene krajem 2016. i na centralnoj lokaciji u Puli, sobe City Point pružaju smještaj na par koraka od poznatih znamenitosti. Rimski amfiteatar Arena iz 1. stoljeća udaljen je samo 5 minuta hoda.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Samo par koraka od plaže, Park Plaza Histria Pula nalazi se 4 km od centra Pule. U ponudi ima 3 restorana, terene za tenis i squash, vanjski bazen, bilijarske stolove, mini golf i ležaljke.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Lako možete doći do svoga hotela ili apartmana nakon što dođete u Pulu. Taksiji i javni prijevoz dobro služe po gradu. Ako dolazite u Pulu avionom ili autobusom, lokalni autobusi odvest će vas u grad.

Ulice Pule dobre su za šetanje, ali ako se želite brže kretati po gradu, možete unajmiti bicikl ili sjesti na autobus. Autobusi znaju biti skupi (11 kuna po karti, po osobi, po vožnji), ali ako se planirate voziti samo Pulaprometom, možete napraviti BusCard. BusCard je elektromagnetska karta koju možete napuniti novcem i koristiti je za jeftinije vožnje autobusom. Cijena BusCarda je 30 kuna, ali obično se prodaju za 70 kuna što uključuje 40 kuna kredita koje možete iskoristiti u autobusu. BusCard značajno smanjuje cijenu vožnje na 6 kuna po satu u gradskim linijama (linije 1 do 9). Isto tako do 5 osoba može koristiti isti BusCard istovremeno za isti autobus. Novac na BusCardu nema roka trajanja, što znači da karticu možete zadržati za sljedeći posjet Puli bez straha od gubitka novca.

Dostupni su i taksiji. Trenutačna cijena za početak vožnje je 15 kuna i 7 kuna po kilometru, a nedjeljama i noću su cijene 20% više.

Autobusne rute od i do Pule

Rute Stanice
Od Salzburga do Pule Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Münchena PulaRovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Pule do Salzburga Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Ljubljane Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Od Pule do Frankfurta Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Pule do Bleda Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Ljubljane do Pule Ljubljana  Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula