Language
destinations

Poreč

Plaža za svačiji ukus

Otkrijte Poreč

Popularno ljetovalište koje se nalazi na sredini zapadne obale Istre, Poreč je grad kulture, turizma, sporta i zabave. Ovaj antički rimski grad mnogo je puta nagrađivan zbog svojih čistih ulica. Kao središte velikog sustava turističkih odmorišta, koja se protežu sjeverno i južno uz zapadnu obalu Istre, privlači desetke tisuća turista od lipnja do rujna. Masovni turizam znači da ovo sigurno nije mjesto za tihi odmor, osim ako ne dođete izvan sezone. Međutim, mnoge su znamenitosti koje će vas očarati, kao zaštićena bazilika na popisu UNESCO-a, splet romaničkih, gotičkih i baroknih zgrada i još mnogo toga.

Što raditi

Povijesne znamenitosti

Poreč je najpoznatiji po Eufrazijevoj baziliki koja je na popisu UNESCO-a. Izgrađena u 6. stoljeću tijekom vladavine Bizanta, svjetlucavi mozaici u apsidi bazilike ostali su netaknuti. No nije samo prizor kojem se treba diviti, već i prizor koji će vas vratiti u prošlost. Rimski forum u Poreču bivše je mjesto održavanja javnih skupova. Danas se trg naziva Marafor, ali očuvan je izvorni pločnik. Na mjestu hramova Neptuna i Marsa danas su samo antički ostaci. Ipak, možete zamisliti kako su ti hramovi izgledali dok gledate ruševine. Poreč štite tri različite kule u Starom gradu – Okrugla kula, Peterokutna kula i Sjeverna kula, a svaka ima vrijedne originalne arhitektonske elemente.

Poreč je mali grad sa samo jednim muzejom u kojem se tumači priča grada. Ako želite saznati više o ovom antičkom gradu, Porečki muzej je savršena lokacija.

Plaže

Poreč je put prekrasnih plaža, zbog čega je jedno od omiljenih turističkih odmarališta u Istri, ako ne i u cijeloj Hrvatskoj. Ako se želite na brzinu okupati u gradu, posjetite plažu kod Starog grada, koja se nalazi neposredno izvan gradskih zidina. To zapravo ni nije plaža – više je šetnica. Ako ste dovoljno hrabri, samo na lokalni način odložite svoj ručnik bilo gdje prije skakanja u more. Ako biste htjeli posjetiti uobičajeniju plažu, posjetite plaže Pical, Špadići ili Materada. Unajmite jet-ski, otkrijte zašto je flyboarding zabavan, ili se sunčajte na toplom suncu na jednoj od prekrasnih plaža. Za hrabrije i avanturističke duše, takozvane divlje plaže nalaze se odmah iza plaže Materada. Divlje plaže bez ikakve infrastrukture savršene su za osobe kojima ne smeta kamenit ulaz u more. Roštiljajte u hladu stabala i opustite se uz mir divljih plaža.

Još jedna plaža vrijedna spomena zapravo je otok samo 500 metara južno od Poreča. Otok Sveti Nikola ima šljunčane i betonske plaže, kamenite lukobrane, sjenovite borove šume i izvrstan pogled na grad. Do njega možete doći malim brodicama za putnike od svibnja do listopada.

Događaji

U Poreču se odvijaju mnogi događaji cijele godine, ali posebno tijekom sezone. Samo morate znati što vas zanima, pitajte lokalnog turističkog vodiča o događajima koji se odvijaju ili ih pretražite na internetu i idite kamo vas srce vodi.

Lighthouse Festival festival je elektroničke glazbe koji privlači više od 4000 gostiju i više od 20 izvođača. Uživajte u ritmovima glazbe od 29. svibnja do 2. lipnja.

Porečki povijesni festival Giostra okuplja više od 250 sudionika u baroknim kostimima. Saznajte više o baroknom razdoblju tijekom ovog dvodnevnog festivala i obavezno posjetite središnji događaj – viteški turnir Giostra.

Najbolji restorani

Ako ste za rustikalno kulinarsko iskustvo, posjetite konobu Daniela. Ova obiteljska konoba nalazi se samo 5 km istočno od Poreča i poznata je po tatarskom odresku, divovskim biftecima, raviolima punjenima gljivama i sezonskim istarskim jelima. Zaključite svoj ogromni obrok s ukusnim desertom, kao što su knedle od cimeta s marmeladom. Ako ste za dobar burger, posjetite Burgeriju, koja se nalazi na obali blizu Starog grada. Osobe koje bi pojele mediteransko jelo u modernom restoranu mogu posjetiti Sv. Nikolu http://www.svnikola.com/. Ovaj restoran, iako je najotmjeniji, ima prijateljsku i šarmantnu poslugu, kao i jelovnik za djecu.

Najbolja mjesta za spavanje

Poreč je put odmorišta, hotela i obiteljskih pansiona – na raspolaganju su vam mnoge opcije smještaja, ovisno o tome koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Hostel

U srcu Starog grada nalazi se hostel Alma 2 Poreč, samo 50 metara od Eufrazijeve bazilike koja je na popisu UNESCO-a. Hostel ima sobe opremljene s klimatizacijom. Besplatni Wi-Fi dostupan je u cijelome objektu. Najbliža plaža na samo je par koraka udaljenosti.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Minella Residence nalazi se uz plažu u Poreču 1 km od glavnog trga u Poreču i Eufrazijeve bazilike. Dostupni su besplatni Wi-Fi i privatni parking.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

U povijesnoj zgradi neposredno na živoj šetnici uz obalu nalazi se butik hotel Mauro, koji ima elegantno uređene sobe s pogledom na Jadran ili na povijesnu jezgru Poreča. Eufrazijeva bazilika s popisa UNESCO-ve baštine na samo je 200 m udaljenosti. Dostupni su besplatni Wi-Fi i besplatni privatni parking.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Poreč nema javni prijevoz, ali budući da se radi o malom gradu, možete ga proći pješice ili unajmiti bicikl. Ako želite posjetiti nešto neposredno izvan Poreča, možete pozvati taksi. Neovisno o načinu prijevoza, gledajte oko sebe i uživajte u ljepoti ovog antičkog rimskog grada.

Prijevozi autobusom od i do Poreča

Rute Stanice
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Poreča do Ljubljane Poreč– Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Ljubljane do Poreča Ljubljana  Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Od Pule do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Od Salzburga do Pule Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  
Od Pule do Frankfurta Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Od Pule do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled 
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Ljubljane do Pule Ljubljana   Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč  – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Pule Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč  – Rovinj – Pula
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč   – Rovinj – Pula