Language
events
 • Festival

Oktoberfest München

5 zabavnih činjenica o najvećem pučkom slavlju na svijetu

Otkrijte Oktoberfest München

 • Vjerojatno ne moramo predstavljati najveće svjetsko pučko slavlje. Neovisno o tome jeste li ljubitelj piva, vjerojatno ste čuli za Oktoberfest. Nakon što ga doživite, uvijek ćete se htjeti vraćati, a ako ga još niste posjetili, vjerojatno to želite učiniti jednom u životu. Da biste se još više uzbudili, evo 5 zabavnih činjenica o festivalu koje vjerojatno niste znali.
  • Radi se o proslavi godišnjice vjenčanja.
   Oktoberfest izvorno nije bio pivski festival. Prvi je organiziran 1810. kao proslava vjenčanja kralja Ludwiga i princeze Therese. Održavao se na livadi Theresienwiese gdje se održava i dan danas. U više od 200 godina otkazan je 24 puta, uglavnom zbog ratova ili bolesti.
  • Počinje u rujnu
   Iako se većinom odvija u rujnu, zove se Oktoberfest. Zašto? Prvi put, 1810. odvijao se u listopadu i trajao je samo jedan tjedan. Tijekom godina početak se premještao prema sunčanijem, toplijem i prikladnijem vremenu u sredini rujna za događaj na otvorenom i festival se produljio. To je privlačilo više posjetitelja, koji su ostajali dulje i pili više piva. Živjeli svi!
  • “Otvoreno!”
   Festival je služben otvoren uz salvu iz pušaka nakon koje gradonačelnik Münchena otvara prvu bačvu piva i viče “Otvoreno!”. Nakon te ceremonije Oktoberfest je otvoren i posjetitelji mogu i sami početi piti.

  Rezultat iskanja slik za oktoberfest

 • Rekordno okruženje
  Oko 7 milijuna litara piva posluži se svake godine, što je dovoljno za ispuniti 3 olimpijska bazena. Svake godine se održava i natjecanje nošenja krigli na festivalu. Posljednji rekord postavila je 2008. njemačka konobarica Anita Schwartz koja je nosila 19 pivskih krigli preko staze od 40 metara.

Rezultat iskanja slik za oktoberfest munich

 • Obiteljski događaj
  Iako se vođenje djece na pivski festival ne doima kao odgovorno ponašanje roditelja, Oktoberfest je događaj prikladan za djecu i obitelji i stotine djece dolazi svake godine. Otvara se od 9 do 10 sati ujutro i ima brojne zabavne vožnje za mlade posjetitelje. Čak i postoji ured za izgubljenu i pronađenu djecu!