Language
destinations

Bratislava

Grad poznat po noćnom životu i kulturnoj baštini.

Otkrijte Bratislava

Glavni i najveći grad Slovačke, Bratislava je dobro poznato odredište za mlade ljude. Mnogi uživaju u bučnom noćnom životu, ali grad ima mnogo toga više za ponuditi. Srednjovjekovni i gotički Stari grad čine uske, zavojite ulice, a barokne palače i krunski dvorac dodatno ističu grad. Gradom teče dugi Dunav na tek nekoliko kilometara od austrijske granice, a tu leži i Bratislavski dvorac – dvorac na brdu, preuređen u renesansnom stilu. Tijekom posjeta Bratislavi ne biste smjeli propustiti lijepe farme, vinograde, poljoprivredna zemljišta i mala sela koja se nalaze manje od 50 km sjeverno i istočno od Bratislave.

Što raditi

Bratislavski dvorac

Veličanstveno obnovljen u renesansnom stilu, Bratislavski dvorac nalazi se na vrhu Malih Karpata izravno iznad Dunava. Zbog veličine i lokacije s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli grad bio je dominantna točka grada stoljećima. Najstariji dio dvorca je Krunski toranj iz 13. stoljeća – uspnite se i uživajte u zadivljujućem pogledu na grad. Za ulazak u dvorac morate kupiti kartu, ali možete lutati uređenim baroknim vrtovima iza dvorca bez karte.

Stara gradska vijećnica i muzeji

Staru gradsku vijećnicu čini kompleks zgrada. U njoj se nalaze Gradski muzej Bratislave u kojem možete posjetiti izložbe o povijesti grada, ali i zastrašujuća zbirka instrumenata za mučenje. Odvojite vrijeme i za posjet Vinogradarskom muzeju i kušajte regionalna vina.

Muzej soba povijesnih razdoblja prikazuje prekrasno obnovljene sobe uređene u aristokratskim stilovima iz 18. i 19. stoljeća. Zaronite u prošlost i pogledajte kako su živjeli aristokrati.

Muzej židovske kulture otkriva bogate priče nekad uspješne židovske zajednice u Bratislavi kroz fotografije i predmete iz svakodnevnog života.

Vjerske znamenitosti i Stari grad

Stari grad u Bratislavi potpuno je različito iskustvo. Stari grad se odnosi na gradski trg kao i na povijesni centar grada. Poznat je po brojnim crkvama, a najpoznatija je Plava crkva, službeno crkva svete Elizabete. Poznata je kao najplavija zgrada u cijeloj Bratislavi i sigurno je vrijedi posjetiti.

Katedrala svetog Martina mjesto je održavanja krunidbi devetnaest vladara od 14. stoljeća. Ovo staro gotičko svetište ima četiri kapele posvećene velikanima i svecima, konjički kip svetog Martina, ogromne križno-rebraste svodove i vitraje zbog kojih ćete dizati pogled, kao i repliku krune tešku 300 kg na vrhu tornja.

Jezuitska crkva Svetog Spasitelja vrijedna je posjeta zbog baroknog oltara. Možda ćete vidjeti glazbenika u tradicionalnoj odjeći kako svira fujaru, pa se slobodno zaustavite na trenutak i poslušajte čarobne zvukove neobičnog drvenog instrumenta.

Događaji

Ako volite jesti na neobičnim mjestima, zabilježite ovaj datum u svome dnevniku. Slovački festival hrane možete smatrati najvećim piknikom u gradu i ove se godine održava 9. put! Gastronomski je vikend put dobre hrane, pića, predstava uživo, natjecanja i rasprava, a odvija se na prostoru Bratislavskog dvorca s kojega puca izvanredan pogled na grad.

Ulice Starog grada Bratislave ugostit će najveći gradski festival Obrtničke dane ÚĽUV (Centar za proizvodnju folklorne umjetnosti) 27. put. Tradicionalne obrte i domaće proizvode, koji su glavna atrakcija festivala, predstavljat će obrtnici tijekom izravnih demonstracija koje će vas vratiti u bogatu prošlost slovačkih obrta. Obrtnički dani ÚĽUV vrlo su popularni i kod najmlađih, pa ako planirate posjetiti Bratislavu s djecom, vrijedi kombinirati putovanje s ovim događajem.

Najbolji restorani

Bratislava ima mnoge kulinarske opcije. Isprobajte lokalnu kuhinju u restoranima Modrá Hviezda iliBratislavský Meštiansky Pivovar – pivnici i restoranu koja u ponudi ima domaća i njemačka piva uz hranu (gdje se pivo katkad dodaje i u obroke).

Ako ste za morsku hranu, posjetite Brasserie La Marine ili ako biste pojeli vegetarijanski obrok, posjetite Soupa Bistro.

Najbolja mjesta za spavanje

Bratislava je izvrsno mjesto za uštedjeti novac. Cijene u slovačkom glavnom gradu mnogo su niže nego u zapadnoj Europi, a usluga je vrhunska.

Hostel

Hostel Blues nalazi se 300 metara od Starog grada Bratislave. Možete odabrati muške, ženske ili miješane spavaonice, ili privatne sobe.

VIŠE O HOSTELU

B&B

Na 1,3 km od tornja Michalska nalazi se B&B 7Days u centru Bratislave koji ima bar i besplatan Wi-Fi. Sobe su dobro opremljene svime što biste mogli trebati.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Ekološki prihvatljivi hotel Arcus ima prostrane sobe i pristup besplatnom Wi-Fi internetu na tihoj lokaciji. Nalazi se na samo 10 minuta hoda od starog grada i osim dobrom i jeftinog boravka dobit ćete i brzu i točnu uslugu.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Bratislava je dobro povezana sa susjednim zemljama zrakom i cestama, ali i vodom – redoviti turistički brodovi voze se Dunavom.

Bratislava je općenito grad za hodanje. Centar je vrlo mal i jednostavno možete prošetati bilo kamo za par minuta, ali pazite na brojne bicikliste. Ako morate ići izvan centra, najbolji način za putovanje oko Bratislave je javni prijevoz. Karta za kratku vožnju košta 0,70 eura i vrijedi 15 minuta. Karta je prenosiva, ali imajte na umu da vrijeme čekanja na sljedeću vezu može potrajati i valjanost karte može isteći, pa ćete morati upotrijebiti drugu kartu ako linija na koju presjedate bude kasnila. Iako je karta prenosiva, uglavnom se isplati kada ne morate presjedati i idete na kraće vožnje unutar centra. Druga vrsta karte je polusatna, tj. vrijedi 30 minuta. Ona košta 0,90 eura, a možete je koristiti za koliko god vožnji hoćete u navedenom razdoblju. Karta koja vrijedi 60 minuta košta 1,20 eura i vrijedi za zone Bratislave 100 i 101, kao i za jednu vanjsku zonu. Dok putujete u gradu, samo se vrijeme putovanja pojedinačne karte uzima u obzir, a ne popis zona. Ako ostajete na odmoru, razmislite o kupovini jedne od dugoročnih karata koje vrijede 24, 72 i 168 sati (1, 3 i 7 dana) za 3,50, 8,00 odnosno 11,40 eura. Za putovanje neposredno izvan Bratislave trebat ćete kartu s više zona, ovisno o svome odredištu.

Autobusne rute od i do Bratislave

Rute Stanice
Povratni prijevoz od Bratislave do Zračne luke Beč Bratislava – Vienna APT – Bratislava
Od Zagreba do Bratislave Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – Bratislava
Od Münchena do Bratislave Munich –  Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
Od Bratislave do Zagreba Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) –Zagreb
Od Bratislave do Münchena Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Münchena do Zagreba Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Povratni prijevoz od Gyora do Zračne luke Beč Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Bratislava – Gyor
Od Zagreba do Münchena Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
Od Münchena do Budimpešte Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest
Od Budimpešte do Münchena Budapest – Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich