Language
destinations

Bled

Odredište za romantike, ljubitelje prirode i sportske fanatike koje oduzima dah

Otkrijte Bled

Neovisno o tome borave li u Ljubljani ili skijaju na Alpama, malo turista dolazi u Sloveniju, a da ne posjete Bled i nevjerojatno lijepo jezero. Nalazi se blizu austrijske granice i 50 je kilometara udaljen od glavnog grada Slovenije, Ljubljane. Bledsko jezero jedno je od dragulja Slovenije, a samo osobe ledenih srca neće biti očarane sjajnom plavom vodom, sićušnim otokom i prijetećim dvorcem koji gleda na jezero. Bled je najpopularnije odredište u Sloveniji, a privlači sve, od mladih parova očaranih romantikom, do putnika spremnih za planinarenje, vožnju bicikla i sportove na vodi.

Što raditi

Bledsko jezero

Posjetitelji grada Bleda dolaze tu na putu do sjajnog plavo-zelenog istoimenog jezera. Bledsko jezero je ledenjačko jezero okruženo ogromnim zelenim planinama i ima mali otok na kojem se nalazi stara crkva. Samo jezero nije veliko: dimenzija 2 km s 1,38 km, šetnja oko jezera traje oko sat. Međutim, postoje mjesta gdje se možete zaustaviti da uživate u ljepoti prirode, kao i mjesta za tekuće osvježenje, pa šetnja oko jezera lako može zauzeti cijelo jutro ili poslijepodne. Gledajte elegantne vile iz 19. stoljeća, pratite patke kako sretno plutaju po jezeru i uživajte u pogledu na krasne krošnje stabala.

Vjerske znamenitosti

Za posjet otoku na jezeru možete sjesti u gondolu s veslačem ili sami unajmiti veslački brod. Kada dođete na otok, kameno stubište vodi do barokne crkve Uznesenja iz 17. stoljeća. Pogledajte bogato ukrašeni glavni dio crkve i kratku izložbu o samome otoku. Prije nego što napustite otok, možete pozvoniti “zvonom želja” – običaj je da posjetitelji pokušaju zazvoniti zvonom kako bi im se ostvarila želja. Ali pazite, zvoniti zvonom mnogo je teže nego što se čini.

Na obali blizu Bledskog dvorca nalazi se neogotička župna crkva svetog Martina iz 1905. Iako možda nećete moći ući u crkvu ako nema mise, i dalje možete proviriti kroz stakla kako biste pogledali interijer.

Povijesna mjesta

Na bledskom se otoku osim crkve nalazi i Prelatova kuća. Prije su kuću koristili svećenici i redovnici, a danas služi kao mali muzej.

Bledski dvorac ponosno stoji na kamenom izdanku od 11. stoljeća, s kojega gleda na Bled i jezero. Bio je sjedište biskupa Brixena 800 godina. Danas se u njemu nalazi velika kolekcija oružja i oklopa, te nakita pronađenoga u grobnim jamama ranih Slavena u Pristavi. Uspon do dvorca vrlo je strm, ali definitivno se isplati. Ako ne želite hodati, sjednite na vlakić koji će vas odvesti do vrha.

Prirodna ljepota

Samo 4 km od Bleda nalazi se kanjon Vintgar. Ovaj prekrasan kanjon ima šetnicu dugu 1600 m koja prelazi rijeku Radovnu. Ako volite prirodu, ovo je savršeno mjesto za vas. Ali pazite – šetnja može biti klizava i mokra.

Više aktivnosti

Festivalska dvorana popularno je bledsko odredište okruženo zelenilom na istočnom rubu jezera. Odvojite trenutak i provjerite koji se koncerti, događaji ili izložbe održavaju tijekom vašeg boravka u Bledu – nećete se razočarati.

Bledsko jezero također je poznato po ponudi raznih sportskih aktivnosti, poput vožnje bicikla, planinarenja, veslanja i sanjkanja. Isprobajte nešto neobično dok ste ovdje.

Događaji

Dani Bleda su dani kada je Bled prepun turista. Turisti dolaze na nekoliko dana kako bi gledali proizvodnju lokalnih umjetničkih obrtnika i slušali koncerte na promenadi. Vrhunac Dana Bleda koji obično privlači najveći broj posjetitelja je tradicionalna bledska noć, kada jezero svijetli. Organizatori puste 15 000 svjetala u ljuskama jaja (koje izrađuje Andrej Vidic iz Bleda) u vodu.

Okarina Festival Bled posvećen glazbi svijeta održava se od 1990. Svake godine hrpe ljudi koje se okupljaju u i oko koncertnog prostora stvaraju izvanrednu atmosferu, koja je najbolji dokaz kvalitete festivala.

Najbolji restorani

Bled nudi brojne kulinarske mogućnosti, od lokalne, državne do međunarodne kuhinje. Isprobajte lokalnu hranu u restoranima kao što su Penzion BercBlejski grad i Grajska Plaža. Za morsku hranu dobra je Oštarija Peglez’n. Međunarodna jela kušajte u restoranima Okarina iŠpica. Gdje god se odlučite jesti, nećete se razočarati.

Najbolja mjesta za spavanje

Bled nudi cijeli niz različitih smještaja, od prekrasnih hotela do obiteljskih pansiona i kampirališta – to je grad krojen za svačije potrebe.

Hostel

Hostel Dolar nalazi se u Bledu 900 m od bledskog otoka. Objekt je udaljen 2,5 km od Bledskog dvorca i 2 km od sportske dvorane u Bledu. Hostel ima vrt i terasu za sunčanje.

VIŠE O HOSTELU

B&B

B&B Pletna sa sobama s bračnim krevetom i pogledom na jezero nudi besplatni Wi-Fi i pogled na planine, a nalazi se u Bledu, samo 1,6 km od sportske dvorane u Bledu i 1,7 km od bledskog otoka. Objekt je 3,3 km udaljen od Bledskog dvorca.

VIŠE O B&B SMJEŠTAJU

Hotel

Na obalama  Bledskog jezera elegantni Grand Hotel Toplice nudi panoramski pogled na jezero i Alpe. Hotel ima mali wellness centar s termalnim bazenom, saunama i raznim masažama i kozmetičkim tretmanima. Gosti se mogu opustiti na terasi s pogledom na jezero. Besplatni Wi-Fi dostupan je u cijelome objektu.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Bled je samo 40 km udaljen od zračne luke Ljubljana. Iz nje se jednostavno možete uputiti u Bled vlakom ili autobusom.

Bled je mali grad. Prođite ga pješke ili unajmite bicikl i uživajte u mirnom krajoliku.

Autobusne rute od i do Bleda

Ruta Stanice
Od Pule do Bleda Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled
Od Bleda do Pule Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Pule do Münchena Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Od Villacha do Ljubljane Villach – Bled – Ljubljana
Od Umaga do Münchena Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Od Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg– Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Salzburga do Pule Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Salzburga do Ljubljane Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Pule do Salzburga Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Od Pule do Frankfurta Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Od Poreča do Münchena Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Od Münchena do Umaga  Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag
Od Münchena do Pule Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Münchena do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč
Od Münchena do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Od Ljubljane do Villacha Ljubljana –Bled– Villach
Od Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Od Ljubljane do Salzburga Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg
Od Ljubljane do Münchena Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana