Language
destinations

Augsburg

Treći najstariji njemački grad

Otkrijte Augsburg

Jedan od najstarijih gradova Njemačke, najveći grad na Romantičnoj cesti, Augsburg su oblikovali Rimljani, srednjovjekovni obrtnici, bankari, trgovci, kao i novija industrija i tehnologija. Osnovali su ga pastorci rimskog cara Augusta prije više od dvije tisuće godina i bio je jedan od najbogatijih nezavisnih gradova država u srednjem vijeku. Ovaj slikoviti grad pun kamenih ulica i tornjeva na dan je putovanja od Münchena ili zanimljiva stanica na Romantičnoj cesti, iako atmosferom nije tako neobičan kao drugi gradovi.

Što raditi

Muzeji

Muzej Maximilian nalazi se u dvije gradske kuće povijesno važnih obitelji koje su spojene dvorištem punim kipova natkrivenim staklenim i čeličnim krovom. Trajna izložba sadrži izvanrednu kolekciju originalnih drvenih modela Eliasa Holla za njegove arhitektonske dizajne, te zbirku srebrnih i zlatnih kovanica, ali pravi vrhunci muzeja su privremene izložbe o raznim bavarskim temama.

Brechthaus je rodno mjesto poznatog dramatičara i pjesnika Bertolta Brechta. Tu je živio prve dvije godine svoga života prije nego što se preselio na drugo mjesto u gradu. Danas se u kući nalaze stari kazališni plakati i izvrstan niz kronoloških fotografija u stvarnoj veličini te spavaća soba njegove majke.

Muzej Fuggerei pokazuje kako su stanari živjeli prije tekuće vode i centralnog grijanja.

Ako volite lutkarska kazališta ili ćete posjetiti Augsburg s djecom, obavezno pogledajte kazalište lutaka Augsburger Puppenkiste. Pogledajte lutkarsku predstavu s djecom ili neku ozbiljniju predstavnu navečer za odrasle.

Povijesne znamenitosti

Fuggerei je najstarije katoličko socijalno naselje na svijetu. Osnovao ga je Jakob Fugger “Bogati” 1516. kako bi pomogao potrebitima, a danas u njemu živi oko dvjesto osoba, a njihova stanarina zadržava se na 1 rajnskom guldenu (sada manje od jednog eura) godišnje. U jednom od stanova možete vidjeti kako su stanari živjeli prije tekuće vode i grijanja, a još jedan moderni stan otvoren je za javnost.

Renesansnu gradsku vijećnicu izgradio je Elias Holl. Par tornjeva s kupolama gradske vijećnice nadvijaju se iznad Trga gradske vijećnice, a na samoj gradskoj vijećnici nalazi se 4 metra visoki češer, koji se također nalazi na grbu grada. Ako se popnete na kat, možete pogledati Zlatnu dvoranu, veliku dvoranu za bankete s prekrasnim pozlaćenim stropom s freskama.

Ako želite uživati u panoramskom pogledu na grad, posjetite toranj Perlachturm uz gradsku vijećnicu. Ako vidite žutu zastavu koja se vijori na tornju, to znači da ćete imati pogled na Alpe kao iz sna.

Schaezlerpalais pravo je rokoko blago. Bivši dom bankara Benedikta Adama Lieberta iz 18. stoljeća ima sjajne interijere, vrtove i dvorišta, kao i posebno bogatu plesnu dvoranu, ali palača je cijenjena i zbog raskošnih umjetničkih kolekcija.

Vjerske znamenitosti

Oko 300 metara istočno od glavnog željezničkog kolodvora na putu prema Starom gradu naći ćete secesijsku sinagogu u Augsburgu. U njoj možete posjetiti muzej kulture i saznati više o životu Židova u regiji.

Najstariji elementi katedrale u Augsburgu su iz 1000-ih godina, ali dominira kasnogotički stil. Crkva ima mnoga umjetnička djela, od stupova brodova do srednjovjekovnih vitraja.

Crkva svetih Ulricha i Afre skriva složene svodove oslikane zvijezdama, hrastove oltare i sarkofage svetice Afre i svetaca Ulricha i Simperta, koji su bivši biskupi Augsburga.

Događaji

Glazbeni festival Tiny Changes održat će se u Augsburgu 10. svibnja. Kazalište Reese bit će posvećeno posebnoj temi – opsežnoj borbi protiv depresije. Ljubitelji indie glazbe komemorirat će preminulog glazbenika Scotta Hutchinsona s emotivnim i intimnim dobrotvornim koncertom. Uživajte u zvukovima rock, pop, indie, akustične i folk glazbe i pomozite promicati dobar cilj.

Najbolji restorani

Dok ste u Augsburgu, isprobajte lokalni specijalitet Zwetschgendatschi, lisnati kolač s osnovom od prhkog ili dizanog tijesta pokriven slojem šljiva – izvrsno ide uz šalicu kave, šlag ili pokriven slojem mrvica. Ako biste htjeli isprobati kolač, možete posjetiti Bayerisches Haus am Dom. Ako ste za otmjenu večeru, posjetite August, a ako vam se jede lagana mediteranska hrana, dobar izbor je Perlacht Acht.

Najbolja mjesta za spavanje

Ovisno o vrsti odmora koji preferirate, možete naći raznovrsne hotele, B&B smještaj, pansione i drugi privatni smještaj.

Hostel

Hostel SLEPS ima svijetle, udobne sobe i besplatan Wi-Fi u cijeloj zgradi. Nalazi se u centru Augsburga, samo 6 minuta hoda od starog grada.

VIŠE O HOSTELU

Pansion

Pansion Alis nalazi se u Augsburgu. Dostupan je besplatan Wi-Fi. Svaka soba opremljena je TV-om i satelitskim kanalima. Osim toga možete dobiti radni stol i posteljinu. Neke sobe imaju i privatnu kupaonicu.

VIŠE O PANSIONU

Hotel

Povijesni hotel Steigenberger Drei Mohren nalazi se na lijepoj ulici Maximilianstrasse u srcu Augsburga, na 10 minuta hoda od muzeja Fuggerei. Ima elegantne sobe i restoran gdje možete pratiti kako se radi u kuhinji.

VIŠE O HOTELU

Kretanje po gradu

Jednostavno možete doći u Augsburg busom ili privatnim prijevozom iz zračne luke München. U Augsburgu se možete voziti tramvajem. Ako kupite kartu Bayern, ona vrijedi tijekom vašeg boravka u Augsburgu i nećete morati kupovati dodatne karte za korištenje lokalnog javnog prijevoza. Za više informacija o cijenama karata posjetite https://integreat.app/augsburg/en/alltag/tram-und-bus

Autobusne rute od i do Augsburga

Rute Stanice
Od Pule do Frankfurta Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Od Münchena do Frankfurta Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Od Ljubljane do Frankfurta Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Od Frankfurta do Pule Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj –Pula
Od Frankfurta do Münchena Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen
Od Frankfurta do Ljubljane Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana